lördag 31 maj 2014

Godingarna är här :)

Mina fina bonuskatter kom i eftermiddag och nu sitter jag hos dem på logen och myser ;)
Får mig just nu en klassisk Sally-massage  ;)
I två veckor ska dom bo här, härligt med extra mycket kattgos igen!!

fredag 30 maj 2014

Men hallå...

Ska det ta på krafterna såhär mycket att vara ledig?? Jag är för sjutton tröttare nu än vad jag vart på länge. Ska man inte vara pigg av att vara ledig?? 
När man kan göra vad man vill, när man vill? 
Men ok, det där vad man vill, när man vill är ganska mycket. För fasen vad mycket som blivit åsidosatt under våren när plugget har vart som värst. Och detta måste ju göras någon gång, och det blir nu. För på måndag börjar jag ju jobba. 
Men vet i sjutton om jag inte ska skjuta lte till på måstena, jag orkar inte. Plockar bara i sånt lätt, och gör bara absoluta måsten de två resterande dagarna. Typ som ätt näta gallerdörrarna till kycklingburarna, för på onsdag beräknar vi kläck under både Stina och Alice. Och så kommer Sally och Penny (mina underbara bonuskatter :) ) och ska bo på logen i två veckor, så lite städ där innan dess. Och kanske lite städ här inne. Sedan får det vara nog. För är det något jag behöver så är det ny energi på måndag. För det behövs... 

Sally!!

torsdag 29 maj 2014

Testade nåt nytt!

Det blev inget bett i munnen på Descarada när jag red idag, och inte heller det vanliga hackamoret, utan vi testade en variant av akademiskt kandar :)
Ett vanligt akademiskt kandar består av ett stångbett och ridkapson, men idag bytte vi stångbettet mot hackamoret. Dels har vi inget stångbett, och dels så kan hon få lite mer tid på sig innan vi stoppar in ett sånt i munnen på henne. 
Med andra ord var det dags för mig att damma av mina rida-med-dubbla-tyglar-skills, herrejösses, det var allt bra längesedan! Men det satt kvar, inga problem med detta :) 
Descarada tog detta bra, men var virrig som bara den, hon stördes av något när vi gick till volten, och detta höll i sig resten av passet. Man kan påstå att denna damen är känslig, ja... 
Men men, så kan det bli ibland. Nya tag imorgon!! 


onsdag 28 maj 2014

Med ett bett

Äntligen ridning idag igen, nu var det flera dagar sedan igen, men vad gör inte våra hästar för att slippa undan?? Minerva fick kolikkänningar i lördagskväll, och det blev lite vila för henne. Nu löste det sig bra (typ, hästskrället vill inte dricka, vi kämpar oss blå med detta...), hon mår ok och idag vågade vi sätta igång henne lite smått. Och då även Descarada.
Och idag testade jag att rida henne med bett igen, närapå ett halvår sedan sist. Och det gick bättre än väntat! Hon var inte stabil, men hon var väldigt positiv och framåt. Det jag kände vara att hon letade efter sitt trygga stöd i nosryggen, men utan för den sakens skull bli otrygg i sig. Det är bra! Får se vad jag rider med imorgon, har inte bestämt mig än :)


tisdag 27 maj 2014

Leeeedig :)

Oh yes, jag är ledig. Heeeelt ledig. I hela fem dagar kan jag göra precis vad jag vill. Typ i alla fall. Men Inget skrivande, inget pluggande, jag är leeedig!!!
Dock finns det en väldans massa som jag måste ta tag i, sånt som blivit satt åt sidan hela vårterminen. För det är inget jag vill ha under sommaren. Bland annat måste verkligen huset städas. Alltså, det är ingrott här. Ända sedan i november, när katterna kastrerades så har det vart ett stort behov av städ. Men jag har inte hunnit, det har vart för mycket med skola. Så dessa dagarna måste alla skåp och lådor städas, och allt sånt där som inte står framme. Så att det blir lätt att vara ta det andra sedan. Isch, det är så dammigt!! Gillar det inte, trivs inte med att ha det så här ingrott!! Åh, vill torka golv, putsa fönster, ja, bara städa en massa!! Men ska ägna mig åt lite annat med. Ett par ordentliga burar till Stina och Alice ska byggas, för deras ägg beräknas att kläckas på tisdag, och de behöver kunna få vara instängda de första dagarna i alla fall. Har förresten lyst deras ägg, och sju av tio är det liv i, hoppas verkligen att det går bättre denna gången!! Och att det blir mest hönor :)
Men som sagt, mycket ska göras, samtidigt som jag ska ladda batterierna inför nästa vecka, ska få ihop det på något sätt. TÄnker börja med att ta en ordentlig sovmorgon imorgon. Gött!!!


måndag 26 maj 2014

Slutspurten!!

Åh, äntligen!!
Imorgon är det sista dagen i skolan, dags för denna terminens sista examination. Vilken overklig lättnad!!
Tänk, en hel sommar utan nästan nåt plugg (måste ju ta tentan som jag missade på i augusti), inga uppgifter som ska skrivas efter man slutat för dagen, inga krav på att få ihop referenser och bös till uppsatser... bara en massa jobb, inget mer!!! Och om en vecka har jag gjort mitt första pass på akuten, så spännande!!! Men innan dess ska jag bara ha det gött denna veckan, ta vara på mina lediga dagar på bästa sätt!! Gött!!


söndag 25 maj 2014

Som en kräfta

Jojo, jag ser ut som en kräfta. 
Efter gårdagens 8 timmar i jordgubbslandet och dagens timmar som funktionär på ridskolans hopptävling har lämnat sina spår... trynet lyser rödare än ett stoppljus... för att inte tala om axlarna och armarna, de ser ut som nödljusraketer. 
Och det känns, det lovar jag... Suck. Trodde jag skulle sitta i domartornet idag, så blev det inte, och igår, tja, solen var knappt framme, och tänkte inte så mycket på att det skulle brännas så bra ändå. Så solskyddskräm, det vart inte det jag tänkte främst på. Eller inte alls. 
Aja, så är det bara, är huvudet dumt får kroppen lida... Ren fakta. 
Fortsätter att sitta och lysa illröd en stund till här i soffa, sen säng för att orka med de två dagarna som är kvar av skolan denna terminen!!


lördag 24 maj 2014

Färdigrensat!!

Jordgubbslandet är i ordning nu. Det tog inte mindre än 8 timmar. Och längre hade det tagit om inte världens bästa Anna hade kommit och hjälpt mig. TACK Anna, du fattar inte hur tacksam jag är för detta!!

Något jag lärt mig av detta är att inte vänta tills hela landet är igenväxt innan jag tar itu med det. För herrejösses vad ogräs... Och det var inte dåligt med kryp heller. Men bara en fästing. Kunde vart värre. 


Nu är det bara resten av rabatterna kvar, och allt ogräs på grusgången ;) 
Sysslolös?? Nä, skulle inte tro det ;)

Hoppas på mycket av detta i sommar :)

fredag 23 maj 2014

Nu har dom åkt hem...

Bonuskissarna har åkt hem för denna gången. Jösses vad denna veckan har gått fort... Dom är redan saknade och som alla andra gånger så blir det väldigt tomt!! Det är tur vi har våra som blir extra nergosade nu ;)

Det passade på att bli ett till tokoväder i eftermiddag igen, precis när jag satt mig mitt i jordgubbslandet för att rensa där. Att så mycket vatten kan klmma ner samtidigt... otroligt... Blixtar och dunder så det stod härliga till. Liite otäckt när det går rakt ovanför huset.

Dagen har avslutats med en supermysig grillafton med både mina och Christians föräldrar, och nu är det inte långt till att jag tänker gå och lägga mig.
Trevlig helg allihop!!

torsdag 22 maj 2014

Värmeslag


Alltså, jag borde inte gnälla, men jag tillhör en av de där "lagom-är-bäst-människorna" och för mig är temperatur som ligger rund 20 grader alldeles utmärkt. 
Som det har vart idag har för mig vart i det närmsta outhärdligt... 27 grader i skuggan, en vind som känns varmare än vad det är i skuggan och inte svalkar nåt, har fått mig att vara inne större delen av dagen. Trotsade alltihopa en stund när jag var ute med alla katter i omgångar, och ikväll när jag red en stund på Descarada. 

Vet att man inte ska klaga på värmen som äntligen har kommit, men jag fungerar inte i denna väderleken, jag mår i det närmaste dåligt. Det är så jobbigt!! Tacka vet jag 20 grader, det är mitt lagom!!
Gnäll gnäll och god natt.


onsdag 21 maj 2014

Toktrött

Okej, blev färdig med examinationsuppsatsen nu ikväll. Det enda som är kvar är att lägga upp den på vår lärplattform. Satt uppe till halv tre inatt och skrev, och fortsatte skriva kl åtta imorse, behöver jag säga att ögonen går i kors?? Nu är det bara till att ta tag i resterande uppgifter.
Nåt spm är skiturt är att jag kuggade på sista tentan som jag faktiskt trodde jag klarade. Så satans surt. Men men, ska hämta utoch se över den på tisdag,  så är det väl bara att göra om den i augusti. Grinar lite över det, ville vara helt ledigt från plugget och ge allt för jobbet... 
Ok, dryt ihop, kom igen och bit ihop. Ingeg mer än det.
Nä hörni, nu ska jag ta mitt tröttgnäll och slänga in mig i duschen. Så, bara gör nu. Fast jag orkar inte. Men släpar mig iväg dit då. Snark.

Hildur, en av våra nya hönor, väldigt sällskapssjuk :)

tisdag 20 maj 2014

Sliter lite hår...

Jojomen, sitter med ett examinationsarbete. Vad annars?? Har suttit med det HELA DAGEN!!

Och jag är långt från klar.. Gah!!! Aja, nattarbete antar jag... 
Men nu tar jag en paus och går ut och nattar katterna på logen.

Gostrollen Mooni, Flyan och Milo!!

måndag 19 maj 2014

Nya familjemedlemmar :)

Nu har dom kommit, våra fyra nya hönor :)
Namn har de redan fått, de heter Hildur, Jonna, Tindra och Fanny :) Välkomna till familjen!!
Det var ganska lugnt i hönshuset ikväll,  bata Stina som är grinig över nykomlingarna. Men det släpper nog rätt snart.

Nu i em har det vart ett galet väder, åska, blixtar dom flugit helt galet kors och tvärs och regn som öst ner så pass att man knappt sett en meter framför sig. Hua. Det är sådär. Men det har lugnat sig nu.

Snart dags att natta katterna och göra kvällskoll hos hönorna så det är lugnt där. Imorgon väntar en hel dag med bara stenhårt plugg. Tjingeling!!

söndag 18 maj 2014

Det gröna guldet

Alltså, nu är jag sådär... salig över naturen igen.
Kan inte hjälpa de, men jag bara älskar allt ute just nu (ok, de där stickande och bitande insekterna hade jag kunnat vara utan..), kan bara stå och titta på all grönska, länge, länge. Känna lukterna, de härliga, fräscha lukterna som bara naturen kan åstadkomma. Lyssna på alla ljud, suset i björkarna när det vindar sådär precis lagom. Att se dessa ljuvligt gröna träd som svajar i vinden får mig att tänka på grönt guld, dess löv riktigt glimmar i solskenet. För mig är naturen det som får mig att må så bra. Jag blir lycklig av den, den får mig att hitta ett lugn, den är så perfekt helt enkelt, älskar den!!


lördag 17 maj 2014

Vad hände??

Ok, återigen har det blivit lite vila för hästarna, jobbresor under veckan kombinerat med mitt plugg, inte alltid helt bra kombination. Men men, det är ju inte så att de är i nån toppkondis, och när vi väl rider så är det inte direkt i full fart, utan väldigt sansat än så länge.
Hur som helt, på dagens ridpass hade jag inte några större förväntningar, inte mer än att det vi började med sist skulle sitta bättre idag, reaktionerna på hjälperna. 
Men det gick så mycket bättre än vad jag trott!! Descarada svarade inte bara bra på hjälperna, hon tyckte det var jättekul och gjorde övergångar mellan halt skritt och trav helt flytande, men bakkärran redig inunder sig, i en kanonstabil form!! Jag satt som ett flan och undrade vad sjutton det var som hände, för det var inte ett dugg jobbigt att rida, det flöt ju bara!! Den typen av känsla har vi aldrig kommit till innan. Närapå en liten tår i ögonvrån!! Vi har massor kvar, men med detta måste vi ju ändå inse att vi är på ätt väg. 
Det är så otroligt härligt att få vara med om utveckling och sådana här stunder på hästryggen, man får ny, lycklig energi!!! Bästa Descarada, underbara hästen!!


torsdag 15 maj 2014

Bakåtvolt...

Jomen det kan jag det med!!
Dock inte så graciöst som det låter...
Jag och Christian var ute med katterna, och vi funderade lite på vart hönorna tagit vägen. Så jag tar upp Doris och tänker mig att jag ska gå in i hönshuset och kolla om de gått in. Vänder mig inte om dock, utan pratar med Christian och börjar backa... och backar rakt in i locket till gårdsbrunnen, som fick mig på fall fullständigt...
Efter att kämpat tappert i vad jag själv tyckte i en halv minut låg vi sen på backen. Jag på rygg, med Doddo stenhårt fasthållen framför mig. Inte ska hon på något sätt hamna under, det var väl det enda som jag tänkte på när vi åkte i backen... Dessvärre blev hon totalt vettskrämd av hela spektaklet lyckades ta sig loss från mitt grepp och försökte slita sig ur kopplet. Vilket hon lyckades med och flyr i vild panik...
Okej, en av mina största skräckögonblick ever!! 
Som tur var sprang hon till ytterdörren, i äkta flaskborstburr. Hon ville bara in!! Fick sansa mig att inte rusa efter och skrämma henne mer, utan smög och pratade lugnt med henne. Öppnade dörren så hon kunde springa in själv, för att fånga henne när hon var livrädd för just mig vart inget alternativ.

Men allt slutade ju väl, hon vart lite skeptisk mot mig först, men nu är det inga problem. Och jag måste säga att jag är stolt över henne att hon valde att rusa in istället för att dra iväg!! 
Äskade Doddo, lovar att jag inte ska backa med dig något mer!!

Hjärtat!!

onsdag 14 maj 2014

Finbesök!!

Nu har ett riktigt gott gäng anlänt och ska bo här på vår loge till fredag nästa vecka :)
Jills tre fina katter är här, och de är ju så mysiga!!
Två av dem, Mooni och Flyan är ju Sunnys kullsystrar, behöver jag säga att det är underbart att ha dem här ett litet tag?? Med dom har även Milo kommit, en störtskön grabb som man inte kan annat än att kära ner sig i ;)
Massor med härligt kattgos kommer det bli i en vecka, dubbelt upp än vad vi har i vanliga fall :)

tisdag 13 maj 2014

Nu är dom bara fem...

Så, nu flyttade resten av våra Brahmor, de stora hönsen, och kycklingen med, den fick ju följa med sin mamma.
Det blev väldigt tomt, bara de fem små kvar, våra Dvärg Kochin. 
Kommer sakna dem massor!! 
Men de kommer att få det toppen, och jag kan hälsa på dem. Kan nog hända att jag tar en vända dit i morgon redan, ska hämta kartongerna de åkte i idag, för de behöver jag på måndag för då ska ett nytt gäng hämtas, våra Lohmanhönor. De är 17 veckor nät de kommer och bör börja värpa vilken vecka som helst. Det är de som ska stå för de flesta äggen här är det tänkt. Våra dvärgar värper ju med, men väldigt små ägg. Och så är de väldigt ruvvilliga, så det är risk för att det inte blir ägg alls om de hellre vill ruva ;) Lohmanhönorna har inte mycket av den driften, så det är ju bra :)

Men som sagt, nu är det väldigt tomt i vårt hönshus, fyra hönor och en tupp. Snart är det ändring på det, fyra nya påväg, och ägg ska läggas under en av hönorna som bestämt sig för att hon vill ha kycklingar, så det är snart full rulle här igen!


måndag 12 maj 2014

Taggataggatagga!!!!

Jomen, det var bra fart på Descarada idag! I alla fall på hemvägen ;) 
Vi gav oss ut på en tir uppåt vägarna ovanför stallet, lite tveksamma till detta först, ösregn, en Descarada som bara är riden en gång sedan en månad tillbaka, och så hade hon dessutom stått på näsan i hagen igår. Verkade inte nämnvärt besvärad det sistnämnda, förutom ett sår på bakknät. Till samlingen av sår kan hon idag även lägga till ett jack mellan näsborren och läppen på ena sidan som resulterat i en svullnad där. Hon såg lite lustig ut, men inget annat skadat. Hon är inne i ett måste-skada-sig-ungefär-var-femte-minut-stim. Suck... Aja, så länge det är sår som inte ställer till det, så okej då. Att vi valde att rida trots svullen näsa och läpp är ju för att jag inte rider med bett, har hackamore på damen, och det störde inte. 

Hur som helst, vägen upp för backarna gick i maklig takt, lagom enligt mig, och hästarna skötte sig exemplariskt, förutom en liten stopp-och-vända-vill-hem-och-äta-incident från Minervas sida ;) 
Men när vi vände hemåt, ungefär i samma sekund vi tänkte hem taggade Descarada igång! Känslan var att hon var på gång in i samma trans hon var i sist vi red hem från ridskolan (Alla känslor på en och samma gång...), och tja, vad gör man?? Jo man sysselsätter stollhästen på bästa sätt för att hon inte ska flyga i luften, med skänkelvikningar. Nu är det inte något hon fått träna mycket på och de har vart kämpiga. Men helt plötsligt, rinner hästen iväg från sida till sida. En vila kan göra att polletten trillar ner minsann... 

Resten av vägen hem gick rätt ok, hon var pigg men helt hanterbar. Inga flyga-i-luften-situationer, det var bara lite skuttigt. Och några nästan-stå-på-näsan-tillfällen. Hon har inte det alltid så lätt att hålla reda på alla fyra benen, speciellt inte när hals och huvud far rund som ett extra vispande ben, klart ingen kan hålla reda på alla de utstickande kroppsdelarna på samma gång, förstår väl vem som helst.
Hem kom vi i alla fall hela och nöjda, förutom på en begynnande träningsvärk i benen på ryttaren. Det känns när man inte ridit på länge, det kan jag lova!! Och nu sitter jag i soffan och känner efter, och inser att jag förutom de möra benen är några hundra knottbett rikare. De är nåt jag lätt kunnat klarat mig utan!! Men man far ta det onda med det goda ;)


söndag 11 maj 2014

Uppe på hästryggen igen!

Japp, äntligen var det dags igen, att få komma upp på Descaradas rygg :)
Och känslan av att hon lutar åt vänster var bort, och hon var mycket rakare i sin kropp!! 
Vi gick tillbaka lite till grunden idag, renodlade hjälperna. Ville ha reaktion av att jag gav en mjuk skänkel och fortsätta framåt utan att sega ihop totalt och jag får sitta och driva i varje steg som en tok, något som hon faktiskt gör varje gång jag rider annars. Jag rannsakade mig och insåg att jag faktiskt inte vart tillsäckligt konsekvent innan, utan bara låtit allt gå som det gått. Dumt, men det är tur att man kommer på sig själv. Nä, nu vill jag ha ändring på detta, och började ta tag i allt idag. Och hon fattade snabbt, efter bara en liten stund lyssnade hon med en gång på en lätt skänkel och gick framåt i en energirik skritt. Nu ska bara detta befästas. Vill kunna rida med minimala hjälper, de ska inte synas, de ska i det närmsta vara en tanke, inte mer. Jag är ute efter det optimala samarbetet med hästen, jag ska inte bli jobbig för hästen i mina hjälper, det ska se ut som att vi rör oss i en och samma tanke, att allt vi gör ska se ut som att vi är ett. Utan utrustning. Det är mitt mål. Vi har en lång bit att gå, men ingenting är omöjligt, jag ska kunna rida utan massa prylar och Descarada ska gå i form och bara tycka det är roligt med arbetet. Jag tänker inte ge mig. Så det så!!


lördag 10 maj 2014

Nu har han flyttat...

Fina Batman har blivit Tjörn-bo, och han kommer att få det helt suveränt där!! Men det kändes konstigt att han inte var här nu under eftermiddagen...
Fick en bild på honom på sina nya ägor, han ser väldigt nöjd ut :) Hans nya hönor är tydligen väldigt imponerade av honom och familjens barn kan både klappa honom och lyfta honom, så det känns som han trivs bra redan :)
Hans nya ägare är så förtjust och glad för honom, känns bra i hjärtat!!
Hur konstigt det än kan verka, så känns detta så rätt när han nu har flyttat. Självklart kommer jag sakna honom, men det känns bra trots allt! Vi är välkomna att hälsa på honom, och det är toppen :) Så får det nog bli, en vända till Tjörn i sommar är inte helt fel :)

torsdag 8 maj 2014

Oväntad förändring

Efter att ha funderat ett litet tag har vi nu tagit ett oväntat beslut. 
Det gäller våra vackra Brahma höns. De kommer att få flytta. 
Varför??
Jo, vi känner båda att vi vill satsa på våra dvärghöns. Och det funkar sådär att ha de stora kvar. Vill kunna föda upp, och kanske sälja en del dvärg kochin i framtiden, och då ska det bara bli den rasen i så fall. Eller ja, nästan, det kommer att komma en annan sort, Lohman, en värphybrid, 4 stycken är bokade och kommer den 19:e, kanske ett par till, vi får se. 
Varför då skaffa nya, när de andra inte ska vara kvar? Jo, just denna sortens höns kommer enbart att värpa, de är avlade för att inte ha ruvlusten kvar, och de värper mycket, så våra önskningar om stadig tillkomst av ägg är uppfylld. Vi kommer inte att ha någon tupp i den rasen. Dessa höns är inte så stora de heller, och det går lätt att skilja deras ägg från kochinens, deras är mycket större, som de som är large-storlek i affären. Och dessa hade med stor sannolikhet blivit industrihöns om de inte kommit hit, och här kommer de få ett gott liv!! Men bara för att de är värphybrider ska vi inte pressa dem, man kan göra det med bland annat med vilket foder man väljer, utan de kommer att få vanlig havre, korn, kompletteringsfoder och en massa gottigt, matrester, majs och sånt. De älskar det!! 


Hur som helst, våra stora höns tycker vi ju ändå om, och det kommer att kännas när de flyttar. De är snälla, mysiga, vackra och bara så där härliga!! Så vart de hamnar är av stor vikt. Det som är svårt är att sälja tupp. Men hittade faktiskt en tjej som letade efter den rätta tuppen till sina höns efter att deras gamla tupp blivit dålig och gått bort. Hon hade faktiskt letat rätt länge efter den rätte, och hon blev väldigt förtjust i vår Batman!! Så han kommer att få flytta till henne, och det känns som han kommer få det toppen där!! På lördag flyttar han. Kommer med all sannolikhet gå kanon. 
Och alla våra fem hönor kommer att flytta till en kompis, och där vet jag att de kommer att få det helt underbart!! Känns toppen att alla kommer till samma ställe. En av dessa är ju nyblivna mamman Signe, och hon ska ju flytta med, och med henne ska naturligtvis kycklingen flytta. Och det känns konstigt. Men de kommer att få det bra, de har så mycket mer erfarenhet än vad vi har, så det kommer att bli bra. 

Men som sagt, det kommer att kännas konstigt, och vi kommer att sakna dem massor, för de är ju så goa!!


onsdag 7 maj 2014

Nu ska vi kunna komma igång!!

Igår var Daniel Kleen, Equiterapeut, ute hos Descarada och kollade över henne, och mycket riktigt hon var sned där vi trodde hon var sned. Dock lite skevare än vad vi trodde.
Några akupunkturnålar och manipulering senare så var hon så rak och fin!! Kändes som vi gjort helt rätt att vi inte kämpade och trodde att vi kunde rida detta tillrätta och därigenom stärka hennes snedhet ytterligare, utan bara gått med henne, för att nu kunna göra en nystart, kanonskönt!! Det blev en ganska lugn promenad idag, vilket var välbehövligt, hon rörde sig ledigare och lite annorlunda än innan och hon hade lite kass koll på vart hon satte fötterna ;) Hon får nu några dagar till på sig att känna in hur hon har det i kroppen nu pga av jobbresa för Gunilla och tenta för mig. Men till helgen kör vi på igen, på lördag promenad och på söndag om vi känner att allt klaffar, då ska vi minsann rida igen :) Härligt!!


tisdag 6 maj 2014

Nu gick det väl!!

Åh, idag kläcktes en kyckling till och allt gick bra denna gången!!! Nu hoppas vi på att sista ägget kläcks snart med, så den lilla får sällskap.
Hur söt är den inte!? :)

måndag 5 maj 2014

Den lille fick ju inte ens börja leva :(

Första kycklingen kläcktes här idag, både väntat och oväntat, har haft total koll på när det verkar vara dags, och allt verkade som att det skulle dra ut på det nån dag till. De ska ju börja pipa och sånt nån dag innan, i alla fall enligt allt jag läst. Stämde tydligen inte. Vill ha koll, för vill stänga in Signe och dom små några dagar innan de får vara ihop med alla. Var ute på fm och kollade, inget hänt då. Bata nån timma senare ute igen och Signe trampade runt i hönshuset och bara två ägg kvar i redet. Och en liten kyckling mitt på golvet, kall och död. Om den blivit ihjältrampad och pickad på efter det eller tvärtom kan vi knte veta. Den hade brutna ben och var sårig. Stackars liten, bara det gick fort :'( Hade den bara vart nedkyld hade jag inte gjort allt för att få liv i den igen,  läst att många lyckats med det. Men att rädda den till brutna ben och annat, nej, det hade vart fel. Så den lilla kycklingen blev begraven på gården, saknad, trots att den bara fanns hos oss en så kort stund att vi inte ens hann se den i livet :'(
Signe är instängd nu, och vi hoppas på att det går väl för de två som är kvar. Ett hålslag i ett av äggen ikväll, håll tummarna för att den lille är ute och mår väl imorgon, och att den som är andra ägget kommer ut under morgondagen och att det går väl det med.

söndag 4 maj 2014

Tja... vad ska man säga??

Doddo ute på grönbete, låter bilden tala lite för sig själv... ;) 
Hon är ju liksom sötast, eller hur ?? ;)

Älskade skruttkatt!!

lördag 3 maj 2014

Pyssel!

Har fått för mig att jag ska göra ett staket runt jordgubbarna för att inte hönorna ska ha fri framfart dit in. Det kommer inte att bli så högt, det ska vara lätt för oss att kliva in, och bara försvåra det för hönorna. Det finns mycket annat som intresserar dem, och är det jobbigt att ta sig in till jordgubbarna så blir det inte lika ofta besök av dem där inne som nu.
Så idag har jag gjort egna staketstolpar, och när andan faller på så ska jag hämta en hel del sly uppe i hagen och väva detta mellan stolparna. Tror att det kan bli fint!! Hoppas det i alla fall ;)
Anna kom förbi med sin fina Ayla, sin nya hund. Så söt!! Och väldigt trevlig i sättet. Så det blev lite fotande av denna rara tös med, måste ju använda min fina kamera, och lära mig alla finesser på den, den har lite mer än min gamla ;) Så ett steg till idag :)



fredag 2 maj 2014

Exakt ett år sedan...

Ett helt år har gått sedan det brann i köket här. 

Känns som en vecka sedan, samtidigt som det känns som att det aldrig har hänt, så overkligt att vara med om något sånt. 
Som tur är så gick ju allt bra, Skadorna blev inte alltför stora, spisen och fläkten var det som tog stryk, och så blev väggarna och taket svedda och sotiga. Rester efter rök och pulver från släckaren i hela huset, och under sex dagar sanerades det av en saneringsfirma. Under tiden bodde vi hos mamma och pappa tillsammans med katterna.

Nu står ny spis på plats, fläkten är ny, sot är bortskurat, och bara lite är kvar som påminner om vad som hände, fläckar av färgen är bubblad, och det finns fortfarande sotfläckar som inte gick bort helt. Och minnet är vansinnigt skarpt än. 
En upplevelse som kommer att hänga med resten av livet vare sig jag vill eller inte. Men som sagt, det gick bra, det kunde ha blivit mycket värre. Det är det man får ta fasta vid. Och hoppas på att aldrig behöva uppleva något sånt här igen. Usch....


torsdag 1 maj 2014

Otrevligt besök i hönsgården

Höns är trevliga att ha, men tyvärr kan de dra till sig ovälkomna gäster.
Idag har vi troligen haft ett sånt besök. 
När jag kom hem idag och tog min vanliga lov inne i hönshuset innan jag gick in. Då ligger det två söliga ägg mitt på golvet!? De var nerkletade med äggula... trodde båda var trasiga, men det var de inte. Det var bara Signe som ligger på sina ägg, och Alice som ligger i ett rede och vill ha ägg att ruva på. Ingen av dem borde gjort nåt sänt? Och från vilket ägg kom gulan från?? Christian hade vart inne bara en stund tidigare, då var allt som vanligt. Lyfte ut båda hönorna, ett ägg under Alice som hon värpt nyss, inget konstigt. Under Signe var det däremot annorlunda. De åtta äggen var inte åtta. De var sju. Och mitt i allt låg ett skal, från ett halvt ägg, som såg väldigt rentvättat ut från äggula. Inga andra rester av äggskalet. Ett av äggen var från en av de gula, de brukar lägga sina ägg hos Signe. Det var bara att ta ut. Alltså bara sex ägg som Signe skulle ha under sig av de åtta. Lyste alla som var kvar, de tre befruktade var faktiskt kvar, och levde, skönt! Det halva äggskalet var ett av Signes, såg det för jag har markerat dem innan hon fick dem. Och ett på golvet var hennes med, Det ändra var dagsfärskt, kunde ta in det. 

Men vem gör såhär?? Visst kan både hönor och tuppar vara äggätare, men detta verkade alldeles för konstigt. De skulle inte ha kunnat släpa ut de på detta sättet. De hade dessutom lämnat skalet om de ätit innehållet. Möss? Nej, för små för att göra detta. Skator? Väldigt tveksamt, Den skulle behövt ta sig in genom utegården, och mest troligt orsakat rabalder hos dom som var utanför, men inget sånt. Råtta?? Tyvärr väldigt troligt... Både möss och råttor kan ta sig in, och nu verkar en råtta ha hittat hit. Susanne kom förbi och trodde mest på detta hon med. 
Fy, jag vill inte ha råttor här!!!

Kommer inte funka att ha kycklingar heller, råttor äter de små. Vad göra?? Fällor. Hittade inga. Christian får köpa imorgon. De ska väck!! Har även fått låna en apparat av Susanne som avger ett högfrekvent ljud som gnagare ska uppfatta och avsky och därmed fly, hoppas den håller skiten på avstånd i alla fall för ett tag. 
Håll tummarna för att de försvinner, för om några dagar bör äggen kläckas...

Fina Alice!!